Rik Koen verrast zichzelf met klinkend autosportdebuut: podiumplaats bij Junioren Fiesta Cup!

ZOLDER – Het was zijn debuutrace in de autosport en na afloop deed de pas vijftienjarige Rik Koen meer dan tevreden zijn verhaal. De talentvolle coureur uit Arnhem werd afgelopen weekeinde in Zolder derde in de Junioren-klasse tijdens de eerste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. Bovendien reed hij op zaterdag de snelste rondetijd. Het betekende een onverwacht sterk debuut en daarmee een mooi perspectief voor de rest van het seizoen.

“Het ging echt boven verwachting goed”, zei Koen enthousiast. “Ik ben zeker weten tevreden voor mijn eerste autorace. Dat ik tijdens de kwalificatie tweede werd, betekende dat ik er qua snelheid meteen goed vooraan bij zat. Dat was wel lekker, hoor.” Bovendien had hij genoten van de races. “Je hebt in de Fiesta Cup echte wedstrijden. Er is een heel goede, sterke competitie. Je moet echt knokken voor elke meter.”

Na zijn uitstekende kwalificatie moest hij zaterdag tijdens de eerste race als negende starten vanwege de zogenaamde reversed grid. Daarbij wordt de uitslag van de kwalificatie omgedraaid voor de startopstelling van de eerste race. Het betekende dat de protegé van Nederlands racenestor Cor Euser als negende moest starten.

Na de start lag hij in een ommezien op de vijfde plaats algemeen, daarmee aantonend dat het met de snelheid wel goed zat. Later zakte hij een plaatsje terug om vervolgens sterk aan te dringen om die vijfde plek te heroveren. Rik: “Maar ik kwam erachter dat slipstreamen niet helpt. De rijder voor me verdedigde heel sterk en ik kwam er helaas niet voorbij.”

Een dag later mocht hij tijdens de tweede wedstrijd, een gecombineerde race van de Nederlandse en Belgische Ford Fiesta Sprint Cup, van de tweede startrij starten. Later in de race, nadat de safety car-periode was opgeheven, probeerde Rik Laurens de Wit in te halen.

Maar De Wit verloor even de controle over zijn auto, ging daarbij van de baan en Rik moest snel naar rechts sturen om een crash te voorkomen. “Ik ging door het gras en verloor daardoor een plek in het Junior-klassement. Dat was jammer, maar ik ben toch heel tevreden”, zei Rik die uiteindelijk als vijfde algemeen over de finish kwam en daarmee de derde plaats in het Junioren-klassement voor zich opeiste.

Dat klassement was natuurlijk belangrijk, maar wat Rik misschien nog wel belangrijker vond, is het feit dat hij in één weekeinde heel veel geleerd had. “De competitie zelf, hoe die is, maar ook hoe zo’n weekend verloopt en wat autosport inhoudt”, verklaarde hij. “Het is heel anders dan karten, en daar leer je ook van.”

De hitte had de eerste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup extra zwaar gemaakt. Toch had Rik daar weinig problemen mee gehad, zei hij. “Het was wel heet, maar het was toch niet heel moeilijk om je te blijven focussen. Dat kwam door de adrenaline, denk ik. Alleen aan het einde van de race op zondag werd het zwaar.”

Nu wacht hem de tweede ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. Die wordt gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. Rik kent die baan inmiddels, aangezien hij er al een keer testte. “Je hebt daar veel meer bochten dan op het circuit van Zolder. Ik vind de baan ook lastiger om te rijden. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

en_US
nl_NL en_US